Vlieguren maken!

Auteur: Mariëlle van der Keur (Directeur van Tender Services Group)

Zo op de vrijdagmiddag vliegt het nieuws over aanbestedingen mij ineens om de oren. Natuurlijk ook omdat rond vrijdagmiddag 17.00 uur typisch zo’n moment is om te reflecteren en ik graag vooruit kijk. Dat kan echter niet door inzicht te hebben in wat er actueel is. Zo werkt het overigens ook bij aanbestedingen.

Op LinkedIn, op aanbestedingscafé,  maar zelfs op nu.nl lees (en ‘hoor’) ik kritische geluiden. Wat is er aan de hand? Ik lees een artikel waarin de kwaliteit van de huidige (jonge) inkoper onder de loep wordt genomen en we zijn op de vingers getikt omdat we als Nederland nog niet in staat zijn geweest om de Europese richtlijnen om te zetten in onze nationale wetgeving.

De kwaliteit van de aanbestedingen is zo ongeveer de belangrijkste reden geweest om in 2003 onze adviespraktijk op te zetten. En die aanbestedingen worden nu eenmaal gemaakt door inkopers. Ik heb alle begrip voor de wet- en regelgeving en ik ben dan ook groot voorstander van objectiviteit en  transparantie, 2 grondbeginselen van het aanbesteden. Maar het verbaasd mij nog bijna dagelijks wat de kwaliteit van de aanbestedingen is. Ondanks dat we met elkaar in Nederland toch al heel wat vlieguren hebben gemaakt op aanbestedingen. Zowel opdrachtgever als opdrachtnemer.

Ik heb eens een boek geschreven ‘25 tinten aanbestedingen’ waarin wij 10 jaar praktijkervaring op duidelijke wijze hebben gedeeld. Om zowel opdrachtgever als opdrachtnemer te helpen naar een betere aanbestedingspraktijk. De titel spreekt voor zich…

Het blijft blijkbaar moeilijk, inkopers zien teveel beren op de weg en hebben de angst dat ze buiten de regelgeving dreigen te werken. Terwijl er aan de andere kant ook nog heel veel opdrachten niet volgens de formele paden worden gegund. Dus creativiteit is blijkbaar toch een competentie van de inkoper.

Maar als we dan op de vingers worden getikt door de Europese Commissie worden we vleugellam. En bekijken we nog eens goed met elkaar of we ergens toch niet iets vergeten zijn.

Het is niet voor niets dat wij de symboliek van de uil gebruiken. Naast kennis en wijsheid moet je een totaaloverzicht kunnen hebben en goed kunnen luisteren.  Een uil jaagt alleen op die kansen waarvan hij nagenoeg zeker is, die komt wel aan zijn vlieguren. Gelukkig komt een uil ook alleen maar samen op het moment dat het echt nodig is. Dus geen onnodige kosten maar wel inzet van een expert om de kwaliteit te verhogen. Dat zouden inkopers ook moeten doen.

Geef een reactie